Onze diensten

Wij regelen uw

uitvaart met respect

voor uw wensen en geloof

Voorafregeling


Bij ons kan u uw specifieke wensen voor uw uitvaart kenbaar maken en vastleggen. Een voorafregeling van een uitvaart kan zeer gedetailleerd zijn, maar kan ook zeer summier zijn. Veel hangt af van hoe u er zelf tegenaan kijkt. Wenst u informatie over deze wilsbeschikking of wilt u ze opstellen, dan kunt u steeds bij ons terecht.


Wilsbeschikking

In een wilsbeschikking geeft u aan hoe u uw uitvaart wilt laten verlopen. Bij de bespreking kunt u uw wensen en verlangens laten vastleggen. Deze kunt u later natuurlijk altijd aanpassen. Wij stellen samen met u het document op dat u vervolgens laat akteren op de dienst bevolking van uw woonplaats.


Uitvaartverzekering

Of een uitvaartverzekering nuttig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. De verschillende mogelijkheden kunt u overlopen op www.verzekerjouwuitvaart.be. Wij raden een kapitaalsverzekering aan (vooraf bepaalde duur van premiebetalingen en vooraf bepaald verzekerd kapitaal). U kan zelf een simulatie maken en zien hoeveel uw uitvaartverzekering zal kosten op www.funalia.be/nl/premie-berekenen of ga langs bij uw financiële instelling.


Uitvaart

Als u met een verlies wordt geconfronteerd, hebt u nood aan iemand die u kunt vertrouwen, iemand die naar u luistert, die u helpt bij het maken van keuzes, bij het vervullen van de officiële verplichtingen, bij het verzorgen van het afscheid dat voor iedereen een persoonlijk gebeuren moet zijn. Wij staan u graag bij.

De keuze van uitvaartverzorger is steeds vrij. Werd uw dierbare door omstandigheden naar het funerarium van een collega overgebracht, dan wil dit niet zeggen dat u verplicht bent om de uitvaart door deze ondernemer te laten verzorgen.


Regeling van het afscheid

Wanneer u ons op de hoogte hebt gebracht van het overlijden van een dierbare, wordt hij of zij, in samenspraak met u, door ons overgebracht naar het funerarium in de Bankstraat 52 te Gullegem of de Caesar Gezellestraat 60 te Moorsele. Daarbij spreken wij bij ons of bij u thuis af om de uitvaartplechtigheid in al haar aspecten, zowel administratief als ceremonieel, door te praten en voor te bereiden.

Indien er een wilsbeschikking voorhanden is, zal de wens van de overledene uitgevoerd worden. Is er geen wilsbeschikking, dan zijn het de nabestaanden die beslissen over de uitvaart. Als uitvaartverzorger reiken wij alleen maar keuzes, mogelijkheden, voor- en nadelen van keuzes aan. Het is steeds de familie die beslist waar, wanneer en op welke wijze de uitvaart zal plaatsvinden.


Opbaring

Indien u dit wenst wordt uw dierbare door ons in het funerarium opgebaard. Daarvoor bezorgt u ons de gewenste kledij en eventueel bril, juwelen, … die de overledene moet dragen. Bril en juwelen worden achteraf aan de familie terugbezorgd.


Crematie of begrafenis

Na de afscheidsplechtigheid wordt de overledene naar de begraafplaats gebracht om in een graf te worden bijgezet. Tegenwoordig wordt meer en meer overgegaan tot crematie. Crematie kan ook vóór de afscheidsplechtigheid gebeuren. Dan wordt niet rond de kist maar rond de urne afscheid genomen van de dierbare.


Wat de asbestemming betreft is er de keuze tussen begraven, bijzetten in het columbarium of een grafconcessie of thuis bewaren. Verstrooiing van de as (desgewenst op zee) behoort ook tot de mogelijkheden.


Drukwerk

Volgens de wensen van de familie verzorgen wij het drukwerk van de rouwbrieven en gedachtenissen. Hebt u een drukker in de familie- of kennissenkring, dan laten wij dit desgewenst aan die persoon over.

Wij kunnen ook zorgen voor een rouwadvertentie in een krant of weekblad als aanvulling op de rouwbrieven. Meestal wordt een rouwbericht in een dagblad geplaatst om mensen te bereiken, waarvan men de adressen niet heeft. Onderschat echter niet de kost van een rouwadvertentie in een dagblad. Een dergelijk rouwbericht wordt soms ook als enige kennisgeving geplaatst.


Graf

Wenst u geen betaalde concessie, dan is er het kosteloze graf; dit is een plaats waar altijd slechts één persoon wordt begraven en voor 15 jaar. Daarna dient de familie te beslissen over het graf: ofwel ontruiming ofwel de overledene tegen betaling een andere rustplaats bezorgen.

Er kan een grafkelder voor 2 personen worden ‘gekocht’ voor 600€. Tegen betaling van € 500 wordt een  voor een periode van 30 jaar een concessie verleend op een van de Wevelgemse begraafplaatsen.


Plechtigheid

De afscheidsplechtigheid kan zowel in de kerk, in de aula van het funerarium

(Caesar Gezellestraat 60, Moorsele)of het crematorium, als direct op de begraafplaats gehouden worden.


De familie kan zelf de teksten en muziek kiezen. Misschien wil iemand een instrument bespelen of zingen, een fotoreportage maken om af te spelen tijdens de plechtigheid,...

Hebt u als familie geen behoefte om veel mensen om je heen te hebben en alleen maar in eigen familiekring het verlies te verwerken, dan biedt de uitvaartdienst in besloten kring een oplossing.


In samenwerking met Endlis kunnen wij ook voor een waardig afscheid op zee zorgen.